Bosanci i Hercegovci u bankama čuvaju 9 milijardi KM

Bez autora
Nov 06 2014

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2014. godine, iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada. Uprkos jako nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva tokom ove godine, depoziti stanovništva su, u odnosu na kraj septembra prošle godine, porasli za 806 miliona KM ili 10%, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duži period. Uz to, treba imati na umu, navode dalje iz Centralne banke BiH da stanovništvo dio svoje štednje realizuje i ulaganjem u vrijednosne papire i polise osiguranja. U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva učestvuju sa 58,2%.

Bosanci i Hercegovci u bankama čuvaju 9 milijardi KMPrema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2014. godine, iznosili su 8,90 milijardi KM, što je najveći zabilježeni iznos do sada, prenosi bh. novinska agecija Patria (NAP).

Uprkos jako nepovoljnim ekonomskim uslovima i udarima na standard stanovništva tokom ove godine, depoziti stanovništva su, u odnosu na kraj septembra prošle godine, porasli za 806 miliona KM ili 10%, što predstavlja nastavak kontinuiranog rasta kroz duži period.
 
Uz to, treba imati na umu, navode dalje iz Centralne banke BiH da stanovništvo dio svoje štednje realizuje i ulaganjem u vrijednosne papire i polise osiguranja.
 
U ukupnim depozitima svih domaćih institucionalnih sektora kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva učestvuju sa 58,2%.
 
Iz Centralne banke BiH navode kako su ovi podaci pokazatelji povjerenja u bankarski sektor BiH i njegovu stabilnost, prenosi NAP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik